Navetta ja viiniköynnökset

045Jos katsot tarkkaan, niin näet navetan seinällä ikkunan vasemmalla puolella vihreää, siinä kasvaa toinen ikivanhoista viiniköynnöksistä. Toinen, hieman myöhemmin lehtensä aukaiseva kasvaa ikkunan oikealla puolella ja kolmas pieni alku aivan sen juuressa navetan oven vieressä.

Miksi juuri navetta ja viiniköynnös? Kun kaksi vuotta sitten tulimme tänne, niin viiniköynnös oli minulle, pohjoisesta kotoisin olevalle erittäin suuri ihmetyksen aihe. Miten Suomessa voi kasvaa jotakin sellaista, mitä tähän saakka olen nähnyt vain etelän matkoilla? Asia selvisi vähitellen. Kuulumme 1 A -kasvuvyöhykkeeseen yhdessä Keski-Euroopan pohjoisosien kanssa!

Monta muutakin ihmeellistä asiaa on tullut parin vuoden aikana eteen. Viimeksi pari päivää sitten ihmettelin kasvukauden aikaisuutta. Pääsiäisenä kylvin lehtikaalta yhdessä Santun kanssa. Nyt lehdet ovat jo reilusti syötävän kokoisia. Kevät tulee tänne muutenkin ajoissa, sillä en muista koskaan aiemmin kitkeneeni kukkapenkkiä maaliskuussa.

Olen tähän saakka luullut pitäväni talvesta ja lumesta, mutta nyt huomaan pitäväni keväästä ja kesästä paljon enemmän. Kevät on täällä hienoa aikaa, muuttolinnut kansoittavat makasiinin nurkalta näkyvät pellot ja luonto herää varhain uuteen kasvuun. Kesät muistuttavat mummolassa vietettyjä kesiä, “jolloin paistoi aina aurinko”. Tukahduttavan kuumaa ei kuitenkaan ole, sillä kesällä puhaltaa usein lounatuuli, joka vilvoittaa ihanasti.

Täällä on tilaa ja valoa luoda kaikkea uutta. En voisi ajatellakaan parempia edellytyksiä väitöskirjan viimeistelylle tai kirjojen kirjoittamiselle. Jos kirjoittaminen ei suju, niin pihapiiristä löytyy aina pientä puuhaa. Suuri intohimoni talviaikaan oli halkojen hakkuu, mutta näin kevätkesällä se on saanut jäädä. Nyt kaikki liikenevä aika kuluu pihan, kasvimaan, kasvihuoneen ja viherkasvien kanssa. Tätä olen aina halunnut tehdä.

Kauan eläköön navetta ja navetan seinustan viiniköynnökset! Tämän parempaa ei elämä voisi olla – vaikka karsit vanhan pois, uusi saa alkunsa ja tuottaa uutta hyvää hedelmää!